17. 5. 2017

Strúhaný tvarohový koláč s kakaom

Tvarohový strúhaný od mojej mamy. Tento recept koluje v našej rodine hádam aj vyše pol storočia a je to jeden z najlepších strúhaných tvarohových koláčov, čo som kedy robila. Vyskúšala som aj iné verzie, ale vždy sa nakoniec vrátim k tomuto starému maminmu receptu.


Cesto:
  • 400g hladká múka
  • 250g tuk na pečenie (ja som dala Heru)
  • 100g práškový cukor
  • 1 kypriaci prášok do pečiva (12g)
  • 1 žĺtok
  • 30g kakao

Tvarohová náplň:
  • 750g tvaroh jemný
  • 3 žltky
  • 250g práškový cukor
  • 1 lyžica kopcom zemiakový škrob
  • 4 bielka - vyšlahaný sneh

Všetky suroviny určené na cesto zmiesime ručne v miske. Cesto sa trochu horšie zmiesuje, preto treba trpezlivo miesiť, až kým sa cesto nespojí. Zamiesené cesto rozdelíme na pomúčenej doske na dve rovnako veľké polovice a dáme do chladničky na hodinku zachladiť. Prvú časť cesta rovnomerne nastrúhame na veľkom slzičkovom strúhadle na plech vyložený papierom na pečenie. Ak vám nastrúhané cesto popadá na plech nerovnomerne, jednoducho ho vidličkou jemne popresúvajte tak , aby bol nastrúhaným cestom pokrytý celý plech. Na nastrúhané cesto lyžicou navrstvíme tvarohovú náplň a opatrne ju rozotrieme. Na tvarohovú náplň rovnomerne nastrúhame druhú polovicu cesta a koláč upečieme. Ja som piekla na 180 °asi 25 - 30 minút. Riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak.
Tvarohová náplň: Z bielkov vyšlaháme tuhý sneh. Tvaroh zmiešame s cukrom, žĺtkami a zemiakovým škrobom. Do tvarohu ručne a veľmi zľahka zamiešame vyšľahaný sneh.

Poznámka: Ja tento koláč pekávam na menšom plechu 35 x 25cm, ale mamina ho bežne robí aj na klasickom veľkom plechu (30 x 40cm), koláčik je potom nižší. Tvaroh zvyknem kombinovať jemný hrudkovitý s jemným krémovým (rozotierateľným), ale pokojne použiť iba jeden druh tvarohu, podľa vlastného uváženia.
zdroj: rodinný recept



2 komentáre:

  1. tento blog rada navštevujem, sú tu samé dobré recepty...pre mňa inšpirácia a pečiem mojim vnúčatám...všetky moje staré uzošity už asi ani nepotrebujem...toto je výboorná pomôcka.ĎAKUJEM.Pokorná

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za krásny komentár, p. Pokorná. Veľmi ma potešil :)

      Odstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk